Vad kännetecknar medling?
Medling bygger på frivillighet och öppenhet. Medlarna är neutrala och objektiva i förhållande till parterna. För att hålla en bra balans och undvika att en medlare uppfattas som partisk, så arbetar Medlingsjourens utsedda medlare alltid två och två. Medlarna och parterna ska känna att det finns en transparens, därför sker möten med båda parterna närvarande samtidigt. Frivillighet innebär att man endast deltar i medlingssamtal om man själv vill och att man har rätt att avbryta medlingen när man önskar.
När får man återkoppling
Medlingsjourens ambition är att återkomma inom 48 timmar helgfria vardagar.
När kan medling vara lämpligt?
Medling kan vara ett sätt att lösa tvister och konflikter. Man kan även gå på medling innan en konflikt har uppstått, t ex om man känner oro för hur man ska föra ett konstruktivt samtal med den andra parten.
När är medling inte ett bra alternativ?
När det finns pågående våld, beroende eller psykisk ohälsa kan medling vara olämplig. Medling behöver dock inte vara utesluten i dessa fall.
Vilka är medlarna?
De medlare som Medlingsjouren förmedlar har alla lång erfarenhet med relevant utbildning och yrkeserfarenhet, exempelvis som jurister.
Medlingen sker enligt en modell där två medlare arbetar tillsammans inom varje uppdrag. Medlingsjouren förmedlar medlare som anses särskilt lämpade för det specifika uppdraget.
Vad kostar en medling?
Timkostnaden för medlingen bestäms av respektive medlare. Timkostnaden beräknas utifrån rättshjälpstaxa (år 2020, 1 755 kr/h inkl moms) och uppåt, samt avtalas innan medlingen påbörjas. Då bestäms även hur kostnaderna ska fördelas mellan parterna. Totalkostnaden beror på hur mycket tid som går åt. Kostnaden för medlingen brukar vara avsevärt lägre än de kostnader som en domstolstvist för med sig.
Vem betalar för medlingen?
För det fall domstol förordnar om medling betalas medlarnas arvode av staten. I annat fall betalas medlingen av parterna själva. Innan medlingen påbörjas informerar medlarna om sina arvoden och eventuella övriga kostnader såsom tolkkostnader och resekostnader.
Om medlarna inte kan tala mitt språk?
Tolk kan anlitas vid behov.
Vilka frågor kan man ta upp i medlingen?
Vid det första medlingsmötet hos Medlingsjouren bestämmer parterna tillsammans med medlarna vilka frågor som ska tas upp inom ramen för medlingen. Det är vanligt att medlarna i medlingar som gäller barnen tar upp frågor om den juridiska vårdnaden, med vem och var barnet ska bo, hur umgänget ska se ut löpande, samt under högtider och lov. Dessutom kan parterna vid medlingen diskutera de praktiska frågorna som behöver lösas, exempelvis val av förskola/skola, passansökan, barnens fritidsaktiviteter och gemensamma regler.
Var äger medlingarna rum?
Det är medlarna som tillsammans med parterna bestämmer vart medlingsmötena ska hållas. Vanligtvis träffas samtliga parter på medlarnas kontor.
Gemensamma eller separata samtal?
Medlarna förmedlade av Medlingsjouren medlar enligt en modell där parterna kommer på gemensamma möten. Under dessa möten kan medlarna tala med parterna enskilt vid behov. Om det på grund av geografiska avstånd eller andra anledningar är motiverat kan en part medverka via video- eller telefonsamtal.
Jag är orolig för att möta mitt ex, måste vi träffas i medlingen?
Enligt den modell som medlare utsedda av Medlingsjouren arbetar så kommer parterna på gemensamma möten. Många upplever det som olustigt att träffa den person som man är i en konflikt med. Det finns ofta en oro för att mötena ska bli konfrontativa. Men medlarna har en tydlig plan och struktur för hur mötena ska genomföras och för att kunna hitta gemensamma lösningar. Om du är orolig för att träffa den andra parten så kan du ta upp din oro med medlarna innan första mötet.
Hur långt är ett möte?
För varje möte hos Medlingsjouren avsätts 3 timmar och båda parterna medverkar samtidigt, inklusive pauser.
Hur bokar man in mötestiderna?
Medlarna föreslår tider för mötena efter ett första informationssamtal, där parterna kan meddela om hänsyn behöver tas gällande datum eller tider. Vid det första mötet sätter medlarna tillsammans med parterna upp en gemensam tidsplan.
Hur många möten bokas in?
Som utgångspunkt bokas tre möten in samt en reservtid.
Vad händer om man inte längre vill delta i medlingen?
Du kan när som helst avbryta medlingen genom att meddela medlarna detta.
Vilken förberedelse krävs?
Medlarna förmedlade av Medlingsjouren skickar en överenskommelse om medling inför första mötet, vilken parterna ombeds läsa innan det första mötet. Det är även bra om parterna inför första mötet funderar över vilka frågor som önskas tas upp i medlingen.
Får barnen komma till tals?
Om det finns behov och båda föräldrarna samtycker kan medlarna även samtala med barnet. Barn har rätt att komma till tals i frågor som rör barnen själva och även uttrycka tankar och funderingar kring dessa.
Vad händer med den information som kommer fram under medlingen?
Det som framkommer under medling redovisas inte av medlarna till utomstående parter. I överenskommelsen om medling regleras detta närmre.
Skriver man ner överenskommelsen?
Medlarna upprättar en överenskommelse som kan göras juridiskt bindande i de delar som är möjliga. Medlarna förklarar vilka delar av överenskommelsen som kan göras juridiskt bindande samt hur de ska gå tillväga för att få juridiskt hållbara överenskommelser.
Hur går mötena till?
Möte 1
- Introduktion / presentation
- Parterna berättar sin ”historia”, dvs bakgrund och aktuell situation.
- Bestämmer vilka frågor som behöver lösas under medlingen
- Bestämmer i vilken ordning frågorna ska diskuteras
- Diskuterar barnets behov.
Möte 2
- Olika alternativ och lösningar diskuteras
Möte 3
- Ett utkast på överenskommelsen formuleras
- Parterna ges tillfälle att gå igenom överenskommelsen på egen hand och vid behov via sitt ombud och återkopplar därefter till medlarna
- Parterna undertecknar överenskommelsen om de känner sig nöjda med den